2012-01-04
17:51:02
Mästerverk by: FJ and AT!
Här kommer veckans bakverk i form av en smarrig kolakladdkaka med utsökt grädde. Helt klart en favorit hos chokladälskaren. Går snabbt att göra för den som har bråttom.
Ät och njut!
Chokladkolakaka
Kaka
125 g smör eller margarin
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Kolasås
1 ½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills chokladen har smält helt. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda 5-10 minuter i 175 grader. Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten >>gata<< när man drar skeden längs kastrullens botten. Bred ut den heta såsen över kakan i formen. Ställ kakan kallt, helst i frysen, så att kolan stelnar något. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen. Grädda ytterligare 5-10 minuter i 175 grader. Låt gärna kakan stå över natten och servera sedan med en klick grädde.
Här får du något att bita i gossip girl!
//AT och FJ
Det skiftar snabbt över från tränings-dejt till bak-dejt, blir det bullbak nästa gång?
Blev det någon puss??