Orientering & Skidor

2012-01-04
17:51:02

Mästerverk by: FJ and AT!

Här kommer veckans bakverk i form av en smarrig kolakladdkaka med utsökt grädde. Helt klart en favorit hos chokladälskaren. Går snabbt att göra för den som har bråttom.

Ät och njut!


Chokladkolakaka

Kaka
125 g smör eller margarin

150 g mörk blockchoklad

3 ägg

2 dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

 

Kolasås

1 ½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)

½ dl strösocker

½ dl sirap

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills chokladen har smält helt. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda 5-10 minuter i 175 grader. Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten >>gata<< när man drar skeden längs kastrullens botten. Bred ut den heta såsen över kakan i formen. Ställ kakan kallt, helst i frysen, så att kolan stelnar något. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen. Grädda ytterligare 5-10 minuter i 175 grader. Låt gärna kakan stå över natten och servera sedan med en klick grädde.







Här får du något att bita i gossip girl!



//AT och FJ


Kommentarer:
#1: Mysigt

Blev det någon puss??

2012-01-04 @ 19:07:10
#2: Nyfiken

Det skiftar snabbt över från tränings-dejt till bak-dejt, blir det bullbak nästa gång?

2012-01-04 @ 21:20:59
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: